Ο χαρταετός είναι μια ελαφριά κατασκευή, σκοπός της οποίας είναι να πετά με τη βοήθεια του αέρα.
Η συνήθεια του πετάγματος χαρταετού προέρχεται πιθανότατα από την Κίνα. Είναι δημοφιλής σήμερα στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Ινδία, στην Ταϊλάνδη και στο Αφγανιστάν. Στην Ελλάδα το πέταγμα του χαρταετού είναι μέρος των εθίμων της Καθαράς Δευτέρας και συγκεκριμένα του υπαίθριου εορτασμού της – τα λεγόμενα κούλουμα. Ο σκελετός των χαρταετών κατασκευάζεται από καλάμι, ελαφρύ ξύλο ή από πλαστικό, ενώ το μέρος που φέρνει αντίσταση στον αέρα από πλαστικό φύλλο ή χαρτί. Επίσης υπάρχουν και οι υφασμάτινοι χαρταετοί, ειδικοί όταν φυσάει πολύς αέρας.
Σημαντικά σημεία του χαρταετού για επιτυχημένο πέταγμα είναι:
- τα ζύγια της καλούμπας
- τα ζύγια της ουράς
- το μέγεθος της ουράς
Οι χαρταετοί φτιάχνονται σε τεράστια ποικιλία σχημάτων. Παραδοσιακό σχήμα στην Ελλάδα είναι αυτό με τον εξάγωνο σκελετό.
Η κατασκευή του χαρταετού γίνεται με απλά υλικά χαμηλού κόστους. Η όλη διαδικασία περιλαμβάνει λίγα βήματα και σίγουρα αξίζει να τη δοκιμάσετε!
Δείτε βήμα βήμα πώς να φτιάξετε εύκολα το δικό σας χαρταετό
ΥΛΙΚΑ
3 πηχάκια από καλάμι ή από ελαφρύ ξύλο (80cm το καθένα)
Σπάγκος Χρωματιστός
Χαρτί για χαρταετό
Μολύβι
Κόλλα
Χρωματιστά χαρτιά , Γκοφρέ λωρίδες ή εφημερίδες, για την ουρά
Ψαλίδι
ΒΗΜΑΤΑ
Βήμα 1 (Σκελετός)
Φτιάχνουμε το σκελετό ενώνοντας τα πηχάκια στο κέντρο και περιμετρικά με το σπάγκο, σχηματίζοντας ένα κανονικό εξάγωνο
Βήμα 2 (Ιστίο)
Τοποθετούμε το σκελετό πάνω στο χαρτί και σχεδιάζουμε το περίγραμμα του με ένα μολύβι. Στη συνέχεια σχεδιάζουμε ένα δεύτερο περίγραμμα μεγαλύτερο κατά 5cm από το πρώτο και κόβουμε γύρω γύρω (σχήμα 2). Στρέφουμε το χαρτί προς τα μέσα και το κολλάμε προσεκτικά στο σκελετό

Βήμα 3 (Ζύγια)
Κόβουμε 3 ίσα κομμάτια σπάγκου με μήκος όσο το μισό από το κάθε πηχάκι Περνάμε το ένα κομμάτι στο κέντρο του χαρταετού και το δένουμε γερά στο σημείο που ενώνονται τα ξύλα. Στη συνέχεια δένουμε τα άλλα 2 κομμάτια στις δύο άκρες μιας πλευράς και τα ενώνουμε με το κεντρικό. Τα 2 τρίγωνα που σχηματίζονται πρέπει να είναι ισοσκελή. Στο σημείο ένωσης των 2 τριγώνων (σημείο Δ) δένουμε την καλούμπα, δηλαδή ένα κουβάρι από γερό σπάγκο για το πετάγμα του χαρταετού μας.
Βήμα 4 (Ουρά)
Για να φτιάξουμε την ουρά κόβουμε 2 ίσα κομμάτια σπάγκου με μήκος όσο το μισό από το κάθε πηχάκι Περνάμε σπάγκο στις άκρες από τα δύο διπλανά πιχάκια και τα ενώνουμε με έναν κόμπο. Στο σημείο του κόμπου δένουμε ένα άλλο μεγάλο κομμάτι σπάγκου με μήκος 3 με 4 φορές μεγαλύτερο από τον χαρταετό. Στο μεγάλο κομμάτι σπάγκου τοποθετούμε χρωματιστά κομμάτια χαρτιού ή εφημερίδας, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους 20cm. Το φάρδος των λωρίδων της ουράς πρέπει να είναι 3cm και το μήκος τους περίπου 30cm. H μεταξύ τους απόσταση πρέπει να είναι γύρω στα 20cm.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
*Το εξάγωνο του σκελετού πρέπει να είναι κανονικό (όλες οι πλευρές του να είναι ίσες)
*Η ουρά είναι πολύ σημαντική για το πέταγμα του χαρταετού. Πρέπει να είναι πυκνή με μήκος 3 με 4 φορές μεγαλύτερο από τον χαρταετό. Αν ο χαρταετός κάνει τούμπες είναι σημάδι ότι πρέπει να μεγαλώσουμε την ουρά.
*Στα ζύγια είναι σημαντικό η κάθε πλευρά να έχει το ίδιο μήκος με την άλλη. Σε διαφορετική περίπτωση ο χαρταετός σας θα έχει απώλεια ισορροπίας από την μεριά που έχει τον πιο κοντό σπάγκο.
*Για μια πιο εύκολη μεταφορά χωρίς μπερδέματα καλό είναι να μη συνδέσουμε την ουρά από την αρχή, αλλά όταν φτάσουμε στο χώρο που θα πετάξουμε το χαρταετό μας.
! Προσοχή ο χώρος που θα πετάξουμε το χαρταετό πρέπει να είναι ανοιχτός μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
“H κατασκευή του χαρταετού είναι μια πολύ δημιουργική και διασκεδαστική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους, που αξίζει σίγουρα να τη δοκιμάσετε!”
Πηγές: wikipedia, kalogiannis