Τα loose parts ή αλλιώς ελεύθερο υλικό είναι απαραίτητα στο παιχνίδι με τα παιδιά για την προώθηση της δημιουργικότητας. Τα loose parts μπορούν να κάνουν και να είναι οτιδήποτε. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα ή έξω από το σπίτι, σε ένα μέρος με λάσπη, στη θάλασσα, στην εξοχή.
Τα loose parts λοιπόν μπορεί να είναι οτιδήποτε, αλλά πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα μάτια και τη φαντασία μας για να δούμε τις δυνατότητες σε καθημερινά, συχνά άχρηστα αντικείμενα.
Ο αρχιτέκτονας Simon Nicholson ανέπτυξε τη Θεωρία των Loose Parts, γράφοντας: «Τα loose parts είναι υλικά που μπορούν να μετακινηθούν, να μεταφερθούν, να συνδυαστούν, να επανασχεδιαστούν, να παραταχθούν και να αποσυναρμολογηθούν και να ξανασυναρμολογηθούν με πολλούς τρόπους». Η ιδέα των loose parts αντιπροσωπεύει τη χρήση συχνά ανακυκλωμένων υλικών για παιχνίδι που προάγουν τη δημιουργική και ευφάνταστη σκέψη και την πραγματική δράση.
Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος κατά την εξερεύνηση αυτών των υλικών. Πόσες φορές έχετε δει ένα μικρό παιδί να ενδιαφέρεται περισσότερο για το κουτί στο οποίο έφτασε το παιχνίδι του παρά για το ίδιο το παιχνίδι; Το κουτί μπορεί να είναι ατελείωτα πράγματα – κάτι για να κρυφτείς, κάτι για να χτίσεις και να στοιβάσεις, κάτι για να μαζέψεις θησαυρούς, ένα διαστημόπλοιο, ένα σπίτι και πολλά άλλα.
Το παιχνίδι «ενός σκοπού» (κλειστού τύπου), όπως πχ το παιχνίδι με ήχους και κουμπιά, μπορεί πραγματικά να είναι μόνο ένα πράγμα.Ενώ τα παιχνίδια ανοιχτού τύπου όμως μας ζητούν να φανταστούμε ότι «οτιδήποτε μπορεί να γίνει οτιδήποτε», όπως λέει η ιδιοκτήτρια του Play Again Studio, Lisa Zaretsky.

Πως τα παρουσιάζουμε:
Αυτό που είχε βοηθήσει στο δικό μας σπίτι είναι να βάζω στη γωνιά δημιουργικότητας ένα κεντρικό υλικό στη μέση και δίπλα έναν δίσκο με χωρίσματα από τα loose parts
Super SOS! Βάζω λίγα υλικά κάθε φορά. (γιατί τα πολλά υλικά δημιουργούν σύγχηση)
Το κεντρικό υλικό μπορεί να είναι ένα ρολό από χαρτί υγείας, ένα κομμάτι πλαστελίνη, ένα κομμάτι χαρτόνι, ένα κομμάτι ξύλο (ροδέλα, ξυλάκι από τη βόλτα μας), μια μεγάλη πέτρα από τη θάλασσα, το φελιζόλ που είχε μέσα λαχανικά, το μπουκάλι από νερό/ χυμό/ γάλα, κουκουνάρια κοκ

Ιδέες από πράγματα που βάζω στο δίσκο με χωρίσματα
- Χαρτιά σε μικρά κομμάτια από παλιότερες χειροτεχνίες
- Ζυμαρικά, όσπρια, ρύζι (συνήθως ληγμένα ή που έχουν πέσει κάτω πριν τα μαγειρέψω. Δυσκολεύομαι να διαχειριστώ την ιδέα ότι αγοράζω φαγητό για να μην το φάω- είναι προσωπικό μου θέμα αυτό)
- Φελλούς
- Κομμάτια από φελιζόλ που είχαν λαχανικά μέσα
- Γλωσσοπίεστρα
- Υλικά που βρίσκουν στις εξορμήσεις μας στη φύση/ στη θάλασσα
- Οδοντογλυφίδες
- Γαρύφαλλα, γλυκάνισοι, κανέλες- γενικά μεγάλα κομμάτια από τα μπαχαρικά σας.
- Βαμβάκι
- Χαρτιά περιτυλίγματος από δώρα που σας έφεραν
- Πιάτα ποτήρια χάρτινα από πάρτυ που περίσσεψαν
- Ξυλάκια σε κύβους
- Πομ πον
- Κορδέλες
- Σερπαντίνες μετά τις απόκριες
- Κρίκοι από κουρτίνες
- Κουμπιά
Με τον καιρό εξασκήστε και συνειδητοποιείτε ότι πολλά από τα πράγματα που έχουν πεταχτεί στην ανακύκλωση είναι loose parts
