Όταν ήμουν γονιός πολύ μικρών παιδιών ο μόνος τρόπος που μου φαινόταν πιο ενδιαφέρον για να περάσουμε μαζί ήταν οι κατασκευές. Στην αρχή έβλεπα πράγματα στο ιντερνετ και προσπαθούσα να τα ξεπατικώσω. Τα παιδιά εννοείται πως δεν ακολουθούσαν αυτό που έβλεπαν και οι δικές μου προσδοκίες δεν με άφηναν να ευχαριστηθώ αυτές τις στιγμές.
Ώσπου ανακάλυψα την τεχνική του πειραματισμού. (Δυστυχώς δεν ξέρω πως μεταφράζεται στα Ελληνικά, οπότε θα το φέρω αυτούσιο από τα Αγγλικά, που είναι process art. Το επόμενο άρθρο θα είναι εκτενώς αφιερωμένο στην όλη φιλοσοφία) Δηλαδή αφήνεις απλά τα υλικά οριοθετημένα και αφήνεις τα παιδιά να πειραματιστούν χωρίς να υπάρχουν οδηγίες βήμα προς βήμα. Δίνεις απλά την ιδέα και μετά απλά τους δίνεις την ελευθερία να αναπτύξουν τη φαντασία τους.
Και μετά έρχεται και η κριτική σκέψη (“ωχ πολύ κόλα έβαλα, την επόμενη φορά θα βάλω λιγότερη μάλλον γιατί θα χαλάσει το χαρτί”) και η αυτοπεποίθηση ( “μ’ αρεσει αυτό που έφτιαξα” )

Process art και Halloween
Σήμερα λοιπόν με αυτήν την αφαιρετική σκέψη θα παίξουμε Halloween.
Τι θα χρειαστείτε:
- Μαύρο χαρτόνι
- Μάτια
- Άσπρο χρώμα (temperello, μαρκαδόρο, λαδοπαστέλ, τέμπερα )
- Και προαιρετικά το δωρεάν εκτυπώσιμο με φαντασματάκια για να πάρει ιδέες (μπορείτε να το κατεβάσετε δίνοντας το email σας στο παρακάτω πλαίσιο)
Στείνετε ένα οριοθετημένο πλαίσιο κολλώντας τα μάτια σε μαύρο χαρτί και μετά αφήνετε απλά το περιβάλλον να προσκαλέσει το παιδί.
Μπορείτε να κάνετε κάποιες ερωτήσεις τύπου πως φαντάζεσαι να είναι ένα φάντασμα; Τι λες να συζητάει με ένα άλλο φάντασμα; Λες να είναι τρομαχτικό ή γλυκούλικο;
Τέλος, βιβλία που έχουν σχέση με το Halloween έχουν πολλές εικόνες με φαντάσματα τα οποία θα βοηθήσουν να εμπλακούν πιο γρήγορα.

Boooooooooo και καλό μας Halloween.
Αλήθεια το γιορτάζετε εσείς το Halloween; (Μια ωραία απάντηση δίνει η αγαπημένη Apsaonline)